vineri, 31 decembrie 2010

CONFECTIONAREA UNEI FIRME TRADITIONALE DIN LEMN SCULPTAT
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
*      Retineti ca  exista TREI BLOGURI  si UN WEB SITE "ROSCA'S"                            
*                 3) Restaurari rame antice       (specializat)                                                    
*                 4) ROSCAS     (web site-ul oficial al firmei ROSCAS SRL)                        
*                                                                                                                                          
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
Firma in consola conceputa si realizata la Rosca's SRL.

Inainte de epoca insemnelor din plastic si a foliilor adezive multicolore, inainte de aparitia firmelor luminoase au existat firmele clasice, sculptate in lemn sau inlocuitori de lemn, pictate si/sau aurite si iluminate din exterior pe timpul noptii. Astfel de firme sunt inca extrem de populare in Occident, in special in locatiile care vor sa sublinieze, clasa produselor si serviciilor precum si rafinamentul extras dintr-o existenta indelungata si prospera.  O serie de lucrari de acest fel puteti admira pe site-ul nostru, la urmatoarea pagina www.roscas.ro/firme.html

Dupa seceta si austeritatea vremurilor comuniste romanii au imbratisat fara discriminare noul si modernul, uitand ca in unele imprejurari plasticul si neonul nu-si au locul. Un asemenea establishment este si o crama bunaoara. Astazi va voi spune cate ceva despre confectionarea unor semne (firme) traditionale, sculptate in lemn, si voi ilustra tema cu cateva imagini de firme mai deosebite. In final va voi arata cum s-a confectionat un asemenea semn destinat a fi folosit intr-o crama. Dar mai intai hai sa vedem cateva firme straine din categoria celor despre care vreau sa va povestesc aici. Iata pentru inceput o firma englezeasca tridimensionala (barbatul este in relief) si una romaneasca din aceasi categorie de complexitate (in care pestele este sculptat 3D).

Firma originala de mai sus a fost executata de Clover, ancesorul britanic al companiei australiene Danthonia (AU) (vezi si www.danthoniadesigns.com)

O firma cu un design original de ROSCA'S SRL (RO)

Foarte multe firme de acest gen merg pe ideea suspendarii lor deasupra intrarii sau a trotuarului, fiind in acest caz vizibile din ambele sensuri ale traficului, ca in exemplul imaginii de debut sau a celei de mai jos.
Iata si un semn cu doua fete plantat la intrarea unui padoc in executia aceleasi companii Clover (UK).

dar si unul care se fixeaza pe zidul cladirii.

 Ultimele doua firme sunt creatia fostei companii britanice Clover (UK), preluata de Danthonia (AU).

Observati va rog scriitura aurie in toate cazurile prezentate mai sus. Este realizata cu foita de aur de 23K. Nu ar fi obligatoriu, dar foita are proprietati de reflectare a luminii absolut fabuloase si este vizibila de la mari distante. In plus, aurul stim cu totii ca nu oxideaza si deci o firma scrisa cu aur va fi dupa douazeci de ani la fel de limpede si eficienta ca in prima zi.
Unora le place lemnul, dar acest material imbatraneste si putrezeste in timp daca este expus capriciilor vremii si nu este bine protejat. Tocmai aspectul acela invechit este ceea ce face farmecul insemnelor din lemn. Pentru cei care detesta acel look, pot fi folosite placi din materiale speciale care nu sunt afectate de vreme si elementele ei.

Semnul de crama despre care v-am vorbit la inceput este realizat din lemn de tei, fiind ferit de intemperii, in interiorul cramei. El are un text in engleza care s-ar traduce liber prin "a sosit timpul pentru [a bea] vin". Are forma ovala si lemnul a fost imprealabil laminat si intarit pe spate prin trei fasii transversale pentru a preintampina tendintele de incovoiere si rasucire in timp. Nu va mai plictisesc cu alte imagini de maini harnice sculptand sau pictand semnul acesta pentru ca, daca inca nu stiti sculpta si picta, nici vorba sa invatati a o face din pozele mele iar daca deja "stiti cu dalta si pensula" s-ar putea sa ma criticati pentru stangacii.  Iata cum arata placa respectiva inainte si dupa finisare. In acest caz, dimensiunile placii au fost de 90 x 60 cm. Dati click pe imagine pentru a o vedea marita.
Firma realizata de Rosca's SRL (Ro)

Am comis aceste randuri in ultima zi a anului 2010, ceea ce-mi aminteste sa va urez un an 2011 mai bun decat cel care s-a terminat si, in general, spor in tot ceea ce intreprindeti. Puneti suflet in tot ceea ce faceti si lucrati cu gandul ca cei care vor judeca munca voastra stiu mai multe decat voi. Asta este remediul Rosca's pentru neaosul "las' ca merge si asa".


---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor.    www.roscas.ro
---------------------------------------------------------------------------
Reproducerea integrala sau partiala a textelor si imaginilor publicate de Cornel Rosca pe acest blog este strict interzisa fara aprobarea scrisa a autorului (adresa de contact: rameRoscas@aol.com). Va multumesc pentru intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu