Pentru ca recent am vorbit despre ramele olandeze cu "valurele sau unde", ripple Dutch frames, din sec. XVII si XVIII, revin cu cateva detalii si ilustratii explicative, utile indeosebi profesionistilor.
Ramele de acest tip nu sunt aurite. Ele au cel mult o buza/insertie aurita la interiorul lor. Cel mai frecvent aceste rame sunt ebonizate (innegrite) si doar rareori sunt lasate natur ori colorate. Uneori panourile si profilele lise sunt placate cu burl wood (lemn bubos) sau cu placi subtiri din carapace de broasca testoasa. In secolul trecut a fost interzisa vanatoarea testoaselor si de atunci reproducatorii acestor rame recurg la imitatii de tortoise shell.
O rama olandeza este construita din zeci de profile de tip "ripple" care toate au in comun unduirile, aspectul de valurele. De aici si numele englezesc de #rippleDutchFrame (rame olandeze valurite). Pentru ilustrare va postez doua imagini cu profile valurite din lemn curat, prima provenind de la #RippleMolding si a doua de la #TheBatican. Remarcati motivele unduite atat in plan vertical cat si in plan orizontal. Ele sunt mereu prezente in ramele de acest fel. In lipsa acestor detalii nu putem vorbi despre rame olandeze (ripple) autentice ori reproduse. Prin natura constructiei lor aceste rame sunt late si masive. Constructorii acestor rame aveau libertatea sa alcatuiasca profile si baghete oricat de simple sau complicate, cu geometrii, texturi si ritmuri variate, atata timp cat foloseau motivele pomenite mai sus.
Restul imaginilor postate reprezinta rame olandeze galonate din colectia #DiegoSalazar, din New York, si ele pot servi drept repere celor interesati. Internetul este plin cu imagini de astfel de rame dar e nevoie de un ochi versat pentru a discerne intre ramele autentice (originale sau reproduceri) si facaturile artizanale, fara valoare.
Ca o curiozitate, sa mai spunem ca ramele olandeze ripple nu sunt inventate de olandezi. Genul acesta de rama a facut mai intai cariera in Spania si Germania, de unde erau importate de catre negustorii olandezi, Spania fiind in epoca stapana Tarilor de Jos iar Germania vecina acestora.
Cum cataloagele de arta nu se intrec in a ilustra si ramele tablourilor celebre, iar artistii romani nu sunt instruiti in domeniul ramelor, ma astept sa gasiti utile astfel de postari si sa ma incurajati sa ...recidivez.
#MuzeulBrukenthal, #IlieMitrea, #TudorCrismariuc, #ACRO, #MNAR, #MuzeuldeArtaCraiova, #MuzeuldeArtaTimisoara, #AlexandruCh, #FilipAPetcu, #EmilianStafarta, #AlexiuStegerean,
---------------------------------------------------------------------------
ROSCA'S SRL, unica manufactura de rame de calitate muzeala din Romania, are capacitatea de a ataca orice lucrare de restaurare, constructie sau reproducere in domeniul ramelor istorice www.roscas.ro
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------